Ceva de la pranzSunt un tip grasut si m-am apucat de slabit. Adica m-am cam ingrasat in ultima vreme desi nu mananc mult… “Ba mananci foarte mult” se aude vocea sotiei mele. Eu mananc mult… Cum este posibil? De exemplu am fost la restaurant si am mancat la pranz o portie de prosciutto e melone, cateva linguri de supa si o bucata de pizza. Asta inseamna mult? Si de fapt cat inseamna mult? Si atunci am avut o revelatie.

Adica eu stiu cat cheltuiesc pe mancare si alte lucruri. Am buget si stiu unde se duce fiecare banut. Daca as privi si mancarea asa? Adica ce intra pe gura ca si calorii si ce consum la sala sau mers pe jos, activitate fizica in general. Daca as sti in fiecare zi cat mananc pot sa am un element de comparatie. Si la “mananci foarte mult” pot spune azi am mancat 1800 de calorii, am baut apa si am mancate vegetale.

Cu siguranta exista o aplicatie de smartfone care sa imi poata spune cate calorii mananc. Si m-am apucat sa caut in AppStore. Si am gasit-o: MyFitnessPal. Am instalat-o, am facut configurarile si am inceput sa inregistrez intrarile de mancare. Interesant este ca aplicatia are o baza de date foarte mare in care am putut gasi atat mancare de fastfood cat si de supermarket – deh, globalizarea – iar ce nu am gasit am aproximat. Mi-am pus un target de slabit si aplicatia mi-a calculat ca trebuie sa mananc in fiecare zi 1600 de calorii. Asa de mult? M-am mirat eu. Nici o problema!

Mda. La sfarsitul zilei depasisem cu vreo 700 de calorii baremul. Si am realizat ca am aplicat perfect conceptul meu “aritmetica numerelor mici”. Am ciugulit toata ziua si fiecare ciguleala s-a adaugat la numarul total de calorii.

Si din nou s-a aprins becul. Dar daca inainte sa mananc as vedea cat anume inseamna ca si energie ce mananc? Adica inainte sa fac cheltuiala sa vad cum se incadreaza ea in buget? Si acum sunt in grafic.

Si ce treaba are dieta cu independenta financiara? Pai hai sa va explic. In amandoua cazurile este necesara o planificare. Stiu oameni care se plang zilnic ca se ingrasa dar nu fac nimic pentru asta. Si stiu oameni care nu reusesc sa lege capetele lunii, se plang tuturor ca viata este grea dar nu fac nimic pentru asta.

Si in esenta totul se reduce la venituri minus cheltuieli. Daca organismul meu are intrari de mancare – energie – mai mari decat ceea ce cheltuie se creaza excedent. Si energia ramasa neconsumata trebuie stocata undeva. Si o face grasime. Daca vrei sa slabesti trebuie sa cheltui mai mult decat castigi. Daca vrei sa devii independent financiar trebuie sa castigi mai mult decat cheltui.  Si pentru amandoua trebuie planificare.

Ce v-am spus mai sus nu reprezinta o sugestie de cura de slabire. Este doar ceea ce am inceput eu sa fac. Si asa am slabit 5 kilograme pana acum. Mai am 20, dar am un plan si aplic niste pasi. O sa vedem cum merge mai departe.


Leave a Reply