Saptamana aceasta avem alegeri in Statele Unite. Chiar daca toti ochii sunt atintiti catre batalia pentru postul de presedinte, nu mai putin importante sunt alegerile pentru Senat si Camera Reprezentantilor. Istoria recenta a aratat cat de important este controlul asupra Legislativului.

Daca acum doua saptamani se prefigura in sondaje o clara victorie albastra cu o probabilitate de peste 70%  – culorile politice sunt albastru pentru Democrati si rosu pentru Republicani – azi aceasta probabilitate a scazut undeva la 55% conform site-ului PredictIt.

In SUA sistemul de vot se bazeaza pe electori si este de tipul castigatorul ia tot. Votul se contabilizeaza in fiecare stat si castigatorul din statul respectiv  este votat de electori. In final castiga cel care primeste voturile celui mai mare numar de electori.

Sursa pozei https://www.predictit.org/

Nici pentru presedintie situatia nu e diferita. Biden conduce acum in sondaje dar in 2016 am vazut ca sondajele nu sunt tocmai credibile in conditiile in care sunt multe forte implicate in aceste alegeri si exista multa manipulare de ambele parti.

Pietele au inceput saptamana cu miscari laterale si cu un sentiment de evitarea a riscului. Istoric, alegerile in SUA au creat volatilitate si turbulente in piata indiferent de castigatori.

Care ar putea fi scenariile de tranzactionare saptamana aceasta?

Evident, primul ar fi sa ramai in afara tranzactionarii ca sa protejezi capitalul. Asta pana cand pietele se vor linisti si vor digera ce inseamna de fapt rezultatul alegerilor pentru economia SUA dar si a lumii. Dar daca totusi ti-ai propus sa incerci sa capitalizezi volatilitatea din piata, iata cum vad eu cele 3 scenarii posibile ale alegerilor:

 1. Sondajele au avut dreptate. Biden castiga presedintia impreuna cu majoritatea Democrata in Senat si Camera Reprezentantilor. Pietele de actiuni atat din US cat si din Europa ar putea reactiona pozitiv deoarece incertitudinea se mai diminueaza si este foarte probabil sa vedem stimuli fiscali in combaterea recesiunii generata de pandemie. In plus se diminueaza riscul unui razboi comercial EU-US, inceput de Trump.
  Exista o vorba in piata ca dolarul il iubeste pe Trump. Drept urmare nu-l iubeste pe Biden si e posibil sa vedem o depreciere a dolarului care ar permite ca Aurul si Argintul sa urce din nou.
   
 2. Sondajele au gresit. Trump castiga din nou impreuna cu majoritatea in Senat si Camera. Pietele de actiuni din SUA cresc in asteptarea masurilor de stimulare economica dar cele din Europa scad din cauza cresterii probabilitatii unui razboi economic Europa – SUA.
  Dolarul se poate aprecia datorita protectionismului dovedit al lui Trump si vom vedea crestere in Aur si Argint din cauza impredictibilitatii predeintelui american.

 3. Nu exista castigator clar, contestarea rezultatelor, presedinte de o culoare cu parlament de alta culoare. Singurul lucru care agita rau pietele este incertitudinea si un rezultat ca cel descris mai sus va crea nervozitate in piata. Daca ne aducem aminte, Trump a incercat pe tot parcursul campaniei electorale sa acrediteze ideea ca votul prin corespondenta este doar o mare frauda pusa la cale de democrati. America a votat masiv prin corespondenta. In acest context, o victorie la limita a lui Biden va duce la contestarea rezultatelor, dicursuri virulente ale lui Trump si o divizare accentuata a societatii americane cu posibilitatea aparitiei de demonstratii si nesupunere civica din partea suporterilor  acestuia.
  In contextul in care avem o victorie clara a unui candidat dar cu Parlament de alta culoare nu va insemna decat ca viitorul va fi o batalie apriga pentru fiecare initiativa cu episoade de inchidere a Guvernului – lipsirea acestuia de funding – cum au fost cele din anii trecuti. Pentru piete asta ar putea insemna o scadere a activelor de risc cum ar fi bursele datorate incertitudinii. Incertitudinea aduce cu sine cresteri ale activelor de tip safe heaven implicit a USD, Yen si Franc Elvetian sau Aur si Argint. Mai trebuie luat in considerare si faptul ca pietele au bagat in pret deja o posibila victorie democrata care, daca va fi infirmata, va crea turbulente in special in piata Forex.

Nu am un glob de cristal. Asa vad eu lucrurile pe termen scurt, ca si trader. Astept ca si voi rezultatele pentru ca ne vor afecta pe toti pe multe nivele; economic, siguranta, militar, etc.

Evident, orice decizie de tranzactionare vei lua iti apartine in totalitate. Acest articol este scris cu scop didactic si nu reprezinta o sugestie de investitie.