Astazi am fost la banca. Era coada si a trebuit sa astept pana persoana din fata mea a terminat de vorbit cu functionarul ce trebuia sa imi dea extrasele de cont. Fara sa vreau – pentru ca stateam la o distanta destul de mare de ei dar domnul mai in varsta ce discuta cu functionarul vorbea destul de tare – am auzit franturi din conversatia lor. Domnul respectiv, printre doua intrebari legate de credit si dobanzi povestea cum a stat in spital, cum avea aciditate la stomac, ce tratament a luat si alte lucruri pe care doi prieteni le discuta intre ei. Si atunci am realizat un lucru extrem de important: pentru el, fata care statea in fata sa chiar asta si era. Un prieten bancher caruia poti sa i te destainui si care stie sa asculte si te intelege. Bancherul, prietenul tau.

La televizor vedem reclama cu baiatul care lucreaza la banca si da sfaturi cui le cere si cui nu despre cum ar trebui sa faci un contract cu banca de locuinte ca sa renoveze casa, cum ar trebui sa-ti platesti facurile prin internet banking ca sa nu mai pierzi doua ore in trafic, cum sa economisesti la banca lui si alte asemenea. Si el este tot prietenul tau. O faţă prietenoasa gata sa te asculte si sa te inteleaga.

Nimic mai gresit. Bancherul nu este prietenul tau. Este un functionar care pentru asta este platit: sa te asculte si sa-ti vanda produse bancare. Contul curent pe care il deschizi la banca este un produs. Banca va castiga bani din el. Depozitul este alt produs. Cardul de credit si cel de debit, surpriza, tot produse bancare. Internet banking-ul este tot un produs bancar la care platesti abonament ca banca sa faca economii la costurile de procesare.

Fata de la ghiseu are plan de vanzari. Ea trebuie sa iti vanda cat poate de multe produse altfel nu isi ia salariul intreg. Cati dintre voi s-au dus la banca pentru un credit si omul prietenos de la ghiseu a avut raspuns la toate intrebarile voastre? Cati ati citit tot contractul inainte sa-l semnati? Si mai ales cati ati inteles toti termenii de acolo? Cati ati asculat urmatoarea fraza: “semnati linistit. Sunt doar clauze uzuale!”

Nu acum multa vreme am vazut urmatoarea situatie. Un om a venit sa ia un credit de casa. Isi putea permite doar 100.000 EUR pe 30 de ani. Banca insa i-a dat mai mult pentru ca din program asa iesea si functionarul respectiv putea raporta o valoare mai mare a creditelor acordate. Omul i-a luat si s-a bucurat. Pe langa casa si-a luat si masina. Bucuria a fost scurta insa. Acum incearca sa vanda masina ca nu mai poate plati ratele. Nu era mai bine sa se limiteze la cei 100.000 EUR? Dar prietenul sau bancherul l-a sfatuit altfel.

In banci exista o zicala: ” bancherul iti da umbrela cand este frumos afara si ti-o ia cand ploua”. Si sa stiti ca este adevarat. Daca ai probleme cu creditul banca incepe sa te sune. Apoi iti aplica penalitatile din contract. Apoi ajungi la executare. Sunt foarte putine bancile care nu isi executa clientii cu probleme. Si asta nu pentru ca nu ar vrea, ci ca sa scuteasca niste costuri in caz ca valoarea creditului este prea mica.

Asadar, este bancherul prietenul tau? Eu zic ca nu. Dar, daca intalniti la ghiseu un functionar de banca dispus sa va asculte nevoile si sa va rapunda onest la intrebari, poate deveni partenerul tau. Si ce este mai important, sa ii povestesti de bolile tale de stomac sau sa iti dea cea mai buna solutie pentru problemele tale financiare? Chiar as fi curios sa aflu raspunsul de la voi.


  2 replies to "Prietenul tău, bancherul"

  • cristi

   vezi de ce exista brokerul de credite? :))))))))))))))))))))))

  • andronk

   se pare ca saracia a transformat oamenii intr-un fel de caini a lui pavlov.desi cumparam(si scump in romania)produse bancare traim cu impresia ca banca doar ne ajuta.exact cum se intampla cu medici.un puternic sentiment de recunostintza poate.omul se simte marunt si tinde sa fie recunoscator atunci cand oameni “mari “ cum ar medici,politisti ect sunt amabili cu el.

Leave a Reply