Saptamana care incepe este una interesanta pentru dolarul american – USD. Avem cateva evenimente importante, prima dezbatere televizata intre Donald Trump si Joe Biden dar si ceva date economice inclusiv non-farm payroll vineri.

In saptamana care a trecut am asistat la o apreciere a USD bazata pe mai multi factori. Unul dintre acestia este modul negativ in care a evoluat bursa americana ceea ce a determinat nevoie de USD pentru acoperirea unor pozitii dar si pentru oportunitati create de scaderea pretului unor actiuni. Un alt factor este un short-squeeze – acumularea unor pozitii short pe USD pe care instiitutionalii le-au valorificat crescand pretul dolarului si fortand investitorii short sa-si acopere sau sa isi inchida  acele pozitii inducand si mai multa presiune in directia opusa lor. Asta a creat oportunitati pentru institutionali sa ia pozitii long pe USD avand un pool de lichiditate ridicat dat de zona de investitori leveraged.

In imaginea de mai jos aveti in stanga pozitiile leveraged fata de dolar iar in dreapta cele ale administratorilor de fonduri care sunt pe dos. Imaginea vine de la Viraj Patel.

Ce urmeaza?

Urmeaza o saptamana in care vom vedea daca acest short squeeze continua in contextul in care avem din nou tensiuni comerciale intre US si China dar si prima dezbatere prezidentiala intre Donald Trump si Joe Biden. Pentru dezbatere sunt doua scenarii posibile:

Dezabterea e castigata de Trump si asta va pune presiune de crestere din nou pe dolar – in general piata crede ca ce e bun pentru Trump e bun si pentru dolar – pentru ca se intrevede un scenariu similar celui din 2016.

Dezbaterea e castigata de Biden si atunci e posibil sa vedem o presiune pe vanzarea dolarului.

Este important sa corelam miscarea pe USD si cu piata bursiera globala deoarece USD este considerat o moneda de refugiu iar recentele scaderi pot continua ducand in continuare la aprecierea dolarului.

Si nu in ultimul rand, datele economice care sunt importante dar nu mai au semnificatia de dinainte de criza, pot contribui la volatilitatea preturilor in aceasta saptamana.

Acesta este un articol cu rol educativ si nu reprezinta sugestie de investitie.