Acum ca suntem obligati sa stam acasa, dupa ce ne-am uitat mult la televizor, ce mai putem face sa treaca timpul mai usor si sa invatam ceva? Poate jucam un board game? Azi o sa va spun despre cateva jocuri interesante, in care veti rade  dar si din care veti invata ceva, inclusiv finante personale si investitii. La fiecare o sa pun numarul minim de jucatori dar si numarul de jucatori la care jocul straluceste cel mai tare, daca e potrivit pentru copii si lucrurile pe care le poti invata in timp ce te joci. De asemenea o sa va spun daca exista varianta electronica de ios sau PC. Imi pare rau, nu am android. Toate jocurile au fost jucate de mine impreuna cu familia sau singur. Ordinea e aleatorie, nu este un top.

  1. Sah. Nu cred ca mai are nevoie de prezentare. E momentul sa scoateti tabla aia veche si s-o stergeti de praf.
  2. Cashflow. Acesta este jocul lui Kiyosaky si nu cred ca mai are nevoie de prezentare extinsa. Este o simulare de buget personal combinat cu situatii neprevazute, ca-n viata. Daca aveti si extensia 202 are si o simulare de bursa combinata cu optiuni destul de aproximativa dar iti poate da informatii despre principii. Jucandu-l o sa inveti cum sa faci un buget personal si principiile din cartea Tata Bogat, Tata Sarac. Poate fi jucat de la 1 la mai multi, exista varianta pe PC, online. Poate fi jucat cu copii de peste 12 ani. Noi l-am jucat cu fiica noastra.
  3. Monopoly. Denumit jocul tranzactiilor imobiliare, mie personal nu imi place. Devine plictisitor dupa o perioada dar poate fi interesant pentru copii. Exista varianta ios si PC. Vei invata cateva principii de genul cum sa cumperi real estate ca sa iei chirie si cum sa cresti valoarea proprietatii investind.
  4. Acquire. Acesta este un joc pe care l-am jucat destul de mult in familie. Merge in 2 sau mai multi jucatori. Este un joc de strategie si investitii in corporatii in vederea consolidarii portofoliilor. Nu dureaza mult, poate fi jucat cu copii mai mari si este fun. Veti invata sa cumparati actiuni cand sunt ieftine si sa le vindeti scump. Se joaca foarte bine in trei jucatori. Exista aplicatie pe ios si PC.
  5. Seriful din Notingham. E un joc minunat despre negociere. Daca mental poti sa treci peste premiza jocului in care fiecare jucator devine pe rand seriful, un vames corupt care cere spaga ca sa te lase sa-ti vinzi lucrurile, inclusiv cele de contrabanda, la piata, este un joc foarte amuzant si interactiv. Noi l-am jucat in 3 care este si numarul minim de jucatori si am primit o lectie de la fiica noastra care a refuzat sa ia si sa dea spaga si a castigat. Nu exista decat in versiunea board game. Poate fi jucat cu copii mai mari dar trebuie sa li se explice diferenta intre spaga din joc si cea din societatea romaneasca.
  6. Terraforming Mars. Este un joc economic in care corporatiile vor sa teraformeze planeta Marte si exista o competitie pentru resurse si mai ales real-estate. Fiecare actiune iti aduce venituri, energie sau metale. Jocul poate fi jucat singur dar cel mai interesant devine de la 3 in sus. Te invata administrarea resurselor si limitele capitalului de investitii. Exista aplicatie de ios si PC si e mai usor de jucat electronic daca esti singur. Board-game-ul e complicat la nivelul de administrare a resurselor.
  7. The Lost Expedition este un joc de carti de administrare de resurse, cooperativ. Porneste de la premisa ca sunteti o expeditie din anii 1930 plecata sa descopere Eldorado. Foarte usor de invatat, cu reguli simple, poate fi jucat singur dar si in maxim 4. Poate fi jucat cu copii mai mari si ii invata planificare si gandire in perspectiva. Nu exista varianta electronica.
  8. Castle Panic – este un joc de Tower Defense. Straluceste cand este jucat solo. Te invata gandire strategica si administrarea resurselor. Jocurile sunt relativ scurte 20-40 de minute si poate fi jucat cooperativ. Reguli simple si mult fun. Exista varianta ios si PC si poate fi jucat pe aceasi tableta de mai multi.
  9. Takenoko e un joc un pic abstract de administrare de resurse cu un urs panda si un gradinar. Daca vreti, este un joc despre cum sa-ti alegi proiectele pe care sa le faci in functie de un forecast de resurse. L-am jucat cu fiica mea, este foarte bun in doi, foarte usor de invatat si dureaza putin. Exista varianta ios si PC care poate fi jucata solo. Si nu uitati, are Panda!
  10. Speculation este un joc de simulare de bursa dar care este bun doar in mai multi. Este plictisitor in 3 dar bun in 7, de aceea nu il recomand. Nu exista aplicatie sau pe PC. Te invata principiul buy low sell high dar nu astepta prea mult.
  11. Star Trek Five Year Mission. Este un joc rar, greu de gasit, dar pe care am ajuns sa-l jucam destul de mult. Se joaca cu zaruri si este despre prioritizare si adminIstrarea resurselor. Este cooperativ si scopul e supravietuirea. Poate fi jucat solo si cu copii. Nu exista aplicatie.
  12. Fury of Dracula. Cum? Un joc cu vampiri? Da, este facut dupa romanul lui Bram Stoker si poate fi jucat in minim 2 jucatori. Scopul jocului este sa-l gasesti si sa-l invingi pe Dracula inainte sa capete influenta in Europa si sa instituie domnia vampirilor. Mecanica e simpla dar foarte interesanta. Miscarile lui Dracula sunt ascunse si vanatorii trebuie sa gandeasca strategic si sa faca deductii despre unde ar putea fi. E asimetric competitiv si cooperativ. Poate fi jucat cu copii mai mari. Nu exista pe PC sau app.
  13. Betrayal at the House on the Hill. Este un joc cu poveste si devine interesant cand e jucat ca un film de groaza de serie B. Porneste de la premiza ca sunteti o echipa de exploratori care intra intr-o casa bantuita. Are o faza de descoperire in care planul casei este format de cartonasele cu camere jucate si o faza in care unul sau mai multi jucatori devin tradatori si ii ataca pe ceilalti jucatori. L-am jucat foarte bine in 3 cu fiica mea de 14 ani. Este interesant deoarece cere cooperare din partea jucatorilor atacati si deductie ca sa intelegi ce se intampla. Nu exista pe PC sau app. Si nu intamplator l-am pus la numarul 13.
  14. Betrayal at Baldur’s Gate este varianta D&D a jocului de mai sus. Nu mai sunteti exploratori ci aventurieri.
  15. Pandemic. L-am lasat la sfarsit pentru ca este un joc cu tema actuala. are o mecanica foarte interesanta pentru raspandirea bolilor. In joc sunteti o echipa de la CDC care incearca sa gaseasca vaccinul pentru 4 boli si sa le eradicheze. Este un joc cooperativ care necesita comunicare si adminsitrare de resurse. Poate fi jucat cu copii mari. Exista pe PC si app de ios. Puteti sa incercati sa aflati cum e sa incerci sa stapanesti o pandemie in timp ce stati comod acasa. Se poate juca de 1-4 jucatori.

Cam atat pentru azi. Daca dati o cautare pe youtube veti vedea cum se joaca jocurile din lista precum si review ale lor.

Mai am si alte jocuri dar o sa discutam de ele cu alta ocazie. Joc placut si sa trecem cu bine peste asta!