Ieri scriam despre protectie personala, azi o sa vorbim despre investitii. Inainte insa, cateva considerente. Ne aflam in afata unui fenomen pe care nu l-am mai trait. Pandemia de coronavirus este in plina desfasurare si nimeni nu are vreo bila de cristal sa ne spuna cum se va desfasura. De aceea nu va pot spune ce fac altii, va spun ce am facut eu. De asemenea nu va incurajez sa urmati neparat lucrurile pe care le veti citi in continuare ci sa ganditi masurile relativ la situatia fiecaruia. Orice referire la instrumente financiare nu reprezinta sugestii de investitie si este facuta cu scop didactic.

Finante personale

Daca nu ai buget, este un bun moment sa incepi sa faci unul.

Limiteaza cheltuielile la lucrurile esentiale. Traim vremuri incerte si nu stim ce se va intampla in viitor. Dupa mine, in acest moment nu mai exista predictibilitatea veniturilor.

Nu te aventura in cheltuieli mari de genul masina noua, telefon scump, etc. E posibil, pe fondul scaderii vanzarilor auto la nivel mondial sa prinzi un pret mai bun pentru masina visata.

Continua sa alimentezi fondul de urgenta

Continua sa alimentezi fondul de investitii. E perioada de scaderi pe Bursa si apar oportunitati de cumparare de actiuni la preturi bune.

Investitii

In aceasta sectiune o sa ma refer cu precadere la investitii in active de hartie (paper assets). Inainte sa discutam punctual o sa va spun trei lucruri care mi-au ghidat activitatea investitionala.

  1. Equity is king – asta inseamna ca fondurile asociate investitiilor trebuie protejate. De aceea, profilul meu de investitor este destul de conservator. Adica prefer profituri mici si multe cu risc mic decat tunuri cu risc mare. Si am grija sa nu pierd din equity pentru ca e greu de refacut.
  2. Nu investi bani pe care nu iti permiti sa-i pierzi – asta insemnand sa nu investesti banii de mancare, lapte, rate, sa nu iei credit pentru investitii la bursa, etc.
  3. When in doubt, stay out! – asta inseamna ca daca nu esti sigur ca intelegi ce se intampla mai bine stai pe cash. Oportunitati de investitie apar periodic si nu s-au terminat cu acel trade

Acestea fiind spuse, care e situatia mea actuala?

Piata arata asa.

De la inceput va spun ca in timp mi-am redus expunerea pe Bursa. De aceea, in acest moment din cauza ca nu am expunere foarte mare, am pastrat aproape intact portofoliul din BVB. Acolo sunt in procesul de crestere a portofoliului, ba chiar am adaugat actiuni la el.

Istoric, piata locala ne-a oferit randamente mult mai bune decat alte piete. Problema pe BVB o reprezinta posibilitatea doar de a intra long si lipsa derivatelor. De aceea strategia mea este sa fac average down pana cand piata se va intoarce. Nu caut bottom ci incerc sa imi scad cat pot pretul mediu al actiunilor. In plus aleg actiuni cu fundament puternic si utilitate chiar in momente de criza.

Portofoliul meu e debalansat catre partea bancara si scaderile de acum sunt o oportunitate sa-l rebalansez.

La international strategia e diferita. Am iesit acum vreo doua saptamani marcand profitul si acum incep sa schimb structura portofoliului. Caut actiuni care au fundamental bun si intru tehnic pe ele. De exemplu, in ultima vreme am cumparat NKE – la 80.6 si JNJ – la 135. Nu ma intereseaza ca acum sunt pe minus. In general tin pozitiile pe termen lung.

De fapt, daca esti investitor pe termen lung, toate scaderile asta sunt oportunitati. Asta e parerea mea. Daca pandemia se va termina, economia va reporni. Cat o sa dureze sa refaca va depinde de cat va dura pandemia si izolarea. Vor fi companii care vor rezista si altele nu. Vom vedea. Daca nu se va termina, nu va mai conta portofoliul ci doar supravietuirea si ne vom duce jos de tot pe piramida lui Maslow la nevoile de baza. Dar sa speram ca nu vom ajunge in scenariul acesta.

Pe ce ma voi axa ca investitii in perioada urmatoare?

Actiuni din zona utilitatilor, inclusiv petrol. Voi investiga actiuni din zona de stat acasa: FB, Netflix, Google, jocuri video, Microsoft, amazon, zona de comunicatii, producatori de chimicale, dezinfectanti, produse de igiena (deja am luat J&J). Am pastrat cash pentru adaugat la nivele mai bune.  

Voi sta departe de actiuni ale firmelor care au nevoie de finantari mari pentru ca business-ul sa functioneze. De ce? Pentru ca estimez ca in perioada urmatoare banii nu vor mai fi aruncati pe orice companie cat de cat interesanta si cred ca tarie ca, cel putin pentru o perioada de timp, se va termina cu evaluari de milioane sau zeci de milioane la companii pre-revenue si cu evaluari de miliarde la companii cu pierderi din operare. Nu ma voi uita la actiuni din transporturi aeriene sau de persoane, hoteluri si turism care vor avea un task major in a recupera pierderile de piata si bani din timpul pandemiei. Aceasta e parea mea.  

Atentie, ce v-am scris mai sus sunt lucruri pe care le fac ca si investitor si nu trader.

Pentru mine Forex-ul poate oferi oportunitati de trading in conditii de volatilitate crescuta si fata de actiuni iti permite tranzactionare in ambele directii, short si long.  Dar sunt foarte atent la riscul pe care mi-l iau.

Un lucru surprinzator in aceasta pandemie este scaderea din ultimele zile a pretului aurului in conditiile in care istoric, acesta a fost un instrument de refugiu. Zvonurile din piata sunt ca fondurile au vandut aur ca sa-si acopere pierderile din Bursa.

Per total, in acest moment, stau mai mult pe cash si astept oportunitati si clarificari ale situatiei. Sunt foarte atent la stiri si la asteptarile pietei. Iar daca pietele vor continua sa se faca praf, nu voi pierde tot portofoliul deoarece sunt investit fara levier si doar in actiuni puternice.  Iar daca il voi pierde, recititi punctul 2 de mai sus.

Realist, nimeni nu poate prevedea ce se va intampla. De aceea nu pot decat sa gandesc pozitiv, ca se va termina si ca vom trece cu bine peste asta.