La recomandarea unui prieten de-al meu am citit aseara o carte: “Riscul este noua siguranta” de Randy Gage. Cartea in sine, desi interesanta, este lipsita de lucruri concrete. Dar, intr-un capitol, am gasit aceasta fraza care m-a pus serios pe ganduri:”Este ironic ca multi oameni urasc disciplina pentru ca disciplina creaza libertate”. Poftim? Mai cititi o data cu voce tare de data asta:

”Este ironic ca multi oameni urasc disciplina pentru ca disciplina creaza libertate”.

Acesta este unul din acele “Aha” moments de care vorbeste Oprah, este momentul aprinderii becului deasupra capului al iluminarii si al reflectiei. Si ca o paranteza, da, ma uit la Oprah si chiar am abonament la “O magazine”. Imi place sa invat lucruri de la miliardari!

Cum creaza disciplina libertate?

Daca iei lucrurile la modul general nu pare chiar atat de evident. Hai sa dam un exemplu punctual dintr-un domeniu drag mie: finantele personale.

Ioana a descoperit ca familiei sale cu doi copii nu ii mai ajung cu banii de la o luna la alta. Momentul adevarului a avenit pe neasteptate cand a vrut sa plateasca factura la gaze si nu a avut cu ce. Si abia atunci s-a uitat prin conturi. Si nu a vazut nimic. Si in plicurile din comoda din sufragerie mai era doar o hartie de 50 de RON. Si atunci a realizat ca de fapt nu era prima data si ca solutia va veni, ca in fiecare luna de la parinti care or sa o imprumute ca doar n-o sa ramana nepotii in frig.

Cand m-am intalnit prima oara cu Ioana am vazut pe fata ei o mare ingrijorare. Nu mai stia ce sa faca. Avea credite, avea cheltuieli cu scoala copiilor si desi castiga foarte bine nu ii ajungeau banii. Si avea si probleme la munca deoarece se faceau restructurari in firma ei. Atunci am facut un lucru simplu. Am rugat-o sa-si noteze toate cheltuielile si la sfarsitul lunii sa vada pe ce s-au dus banii. Asa o sa stie ce robinet trebuie sa inchida si in felul acesta o sa poata sa economiseasca niste bani pe care sa-i foloseasca in momentele dificile. “Super, o sa o fac daca asa o sa scap de stresul asta”, mi-a spus ea. Dupa o saptamana ne-am intalnit din nou. “Stii, nu este deloc simpla chestia asta cu notatul cheltuielilor. Cel mai greu imi este sa o fac in fiecare seara. Si daca uit, dupa aceea imi vine si mai greu pentru ca se acumuleaza chitantele si este si mai mult de munca. Uneori chiar urasc chestia asta!” Mi-a spus Ioana. “Si ce este mai greu, – am intrebat eu – sa treci cheltuielile pe o foaie sau sa faci tot felul de scheme ca sa gasesti banii pe care nu-i ai?” “ Sa gasesc banii” imi zice ea razand. “Atunci fa ce este mai simplu ca sa nu fie nevoie sa faci ce este mai greu!” i-am spus eu.

In plus am inceput sa o sun periodic s-o intreb daca si-a notat cheltuielile si sa-i reamintesc obiectivul. Si dupa o vreme nu a mai fost nevoie sa o sun.

Si a trecut o luna. Si ne-am uitat pe cheltuieli. Ne-au trebuit doar cinci minute sa vedem unde se duc banii. Si doua ore de negocieri ca sa taiem din cheltuieli, dar asta este o alta poveste.

Si a trecut un an. Ioana are un buget de la care se abate rar. Are bani in conturi pentru lunile mai grele si pentru momentul cand va trebui sa-si schimbe serviciul – contul de acumulare sau urgente despre care puteti citi aici. Are un plan de viitor. Si toate astea cu un pic de disciplina. Aceea de a-si nota unde se duc banii.

Bine, bine, dar libertatea? Ioana este mai libera financiar cu un grad decat era acum un an. Ea a avut noroc. Si-a pastrat serviciul si a putut pune bani deoparte pentru momentul in care se va intampla ceva cu venitul ei. Dar si mai important, a pornit pe un alt drum. Acela al independentei financiare.

Ioana a reusit. Tu ce faci?


Leave a Reply