Ma enerveaza cand oameni care nu inteleg ce se intampla, incep sa explice altora cum sta treaba. Nu folosesc date, statistici ci doar credinte personale. Ba, ca sa fie si mai convingatori baga si cate o teorie a conspiratiei la deruta, chipurile sa te faca sa gandesti. Azi am vazut doua posturi pe FB, pe care nu o sa le pun aici, unul cu o tantica ce spunea ca ea, cand se sperie, se gandeste la ce se poate intampla mai rau si vazand ca virusul nu ataca tinerii, s-a linistit. FALS!

Nu sunt medic dar stiu sa pun date cap la cap. In continuare sunt date din articole de specialitate din reviste medicale.

Virusul Covid 19 nu discriminineaza pe criterii de varsta. Faptul ca rata mortalitatii e mai scazuta sub 50 de ani nu inseamna ca daca esti tanar ai scapat automat. Statistic, in China, rata mortalitatii pe grupa de varsata intre 10 si 50 de ani a fost de 0.28% din total cazuri. Distributia e diferita in functie de varsta. Rata mortalitatii se calculeaza impartind numarul total de morti la numarul de imbolnaviri si inmultind cu 100.

Ca sa intelegeti ce inseamna acel 0.2%, inseamna ca, la numarul de imbolnaviri pe acea grupa de varsta, doi tineri dintr-o mie vor muri. Pare putin dar chiar iti permiti sa fii acel mort dintr-o mie? Intre 40 si 50 de ani rata mortalitatii creste la 0.4% adica vor muri 4 dintr-o mie.

In China, 45% din imbolnaviri au fost in grupa de varsta intre 20 si 50 de ani si 66% intre 20 si 60 de ani. Asta nu inseamna ca daca esti mai tanar vei scapa garantat. Mai jos aveti graficul imbolnavirilor in China pe grupe de varsta.

In Coreea de Sud insa, proportia tinerilor care s-au imbolnavit s-a schimbat. Peste 29% au fost din grupa de varsta 20-29 de ani.

Daca ai alte afectiuni, cum ar fi hipertensiune sau diabet – stiu o groaza de tineri care au – esti in grupa de risc.

Daca vreti sa cititi to articolul, el se gaseste aici: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

Mai este un aspect aici. Sa presupununem ca esti tanar si te infectezi. Organismul tau e tare si faci o varianta usoara a bolii. Dar inainte sa stii, te duci acasa si iti infectezi parintii care sunt in grupa de varsta de risc. Si ei mor. Cum te vei simti? Tu ai scapat dar ti-ai omorat familia.

Si asta ne duce la discutia despre R0 – rata de transmitere. Rata de transmitere este simplist, rata cu care un infectat imbolnaveste alti oameni. La gripa e cam 1:1 si aici exista vaccin, etc. La Covid 19 rata calculata de oamenii de stiinta este de 1:2.2 dar in Italia ea a crescut peste aceasta cifra. Mai jos aveti modelul de calcul pentru R0 folosit la simularea avansului epidemiei.

Problema reala a acestui R0 este ca la valori mari, epidemia scapa de sub control. Sansa noastra pana acum a fost ca eforturile ca sa se tina sub control ne-au facut sa identificam bolnavii in procente mari si sa-i izolam. De asta e importanta auto-izolarea, de asta e importanta testarea si carantina celor bolnavi. Pentru ca un purtator infecteaza alti trei care la randul lor vor infecta alti trei si asa mai departe. La un numar mare de bolnavi, sistemul medical va imploda si rata mortalitatii va creste pentru ca nu vor mai exista medicamente si ingrijire. Aici este problema reala pe care compatriotii nostri fugiti din Italia nu vor sa o inteleaga. Virusul are rata de transmisie si infectare mare. De asta carantina este obligatorie cand vii din Italia, pentru ca la inceput nu exista simptome si poti fi purtator si sa nu stii. Si ca purtator poti infecta 3 persoane sau mai multe – vezi politistul care a infectat 6.

Si mai e ceva. Daca in China rata de mortalitate a fost in jur de 3% in Italia a depasit 5%.

Daca vreti sa vedeti articolul la care fac referire el se gaseste aici: https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30074-7/fulltext

Si aici ajungem la preventie si protectie personala. Va spuneam la inceput ca sunt doua posturi care m-au determinat sa scriu acest material. Al doilea este al unui tip care scria sa tragi apa cu sare pe nas, zilnic, ca virusul nu poate trai in mediul ala si nu te vei imbolnavi. Puteti face asta. Nu strica, dar nici nu s-a dovedit stiintific ca ajuta. Dar si mai bine faceti urmatoarele lucruri:

Spalati-va des pe maini folosind metoda de mai jos. Minim 20 de secunde.

Dezinfectati suprafetele pe care puneti mainile.

Nu va atingeti fata cu mainile murdare – e foarte greu pentru ca un om isi atinge fata cam de 500 de ori pe zi.

Urmati instructiunile autoritatilor. Stiu ca am facut ani de zile misto de Statul Roman, dar acum trebuie sa urmam instructiunile. Nu se poate altfel daca nu vrem sa ajungem ca in Italia care este la limita capacitatii spitalicesti si daca nu vrem sa avem cozi la obtinerea certificatelor de deces.

Evitati locurile aglomerate si deplasarile ne-necesare. Sau pe scurt, stati acasa daca se poate.

Evitati transportul in comun daca e posibil.

Ma bucur ca statul a inchis scolile. Copiii pana la 9 ani nu a murit de Covid dar au infectat pe altii. De asta e bine ca s-au inchis scolile. Ca sa nu asigure un mediu propice de transmisie. De aceea este stupid sa duci copilul la after-school. Asa, mai bine it trimiteai la scoala ca era acelasi lucru. Tine-l acasa.

Nu calatoriti daca sunteti bolnav.

Daca aveti simptome de boala izolati-va imediat si sunati la 112.

La nivel personal:

Mancare: faceti provizii neperisabile care sa va sigure 30 de zile de mancare inclusiv pentru animalele de companie. Nu cumparati pentru specula!

Medicamente: asigurati-va medicamentele esentiale pentru 30 de zile

Combustibil: umpleti rezervorul masinii

Cash: trebuie sa aveti o rezerva de cash in casa pentru cazul in care va trebui sa platiti ceva fara card

Igiena personala: faceti un stoc de articole de igiena personala inclusiv sapun, sampon, obiecte de igiena intima, etc.

Mai trebuie sa aveti in casa un stoc de baterii pentru diversele aparate, un termometru si ar fi bine sa aveti si un pulsioximetru. Sa speram ca nu o sa aveti nevoie de ele.

Faceti planuri de ajutorare reciproca impreuna cu prietenii si vecinii.

In rest, fiti calmi. Nu exista nimic din ce puteti face care sa previna 100% imbolnavirea insa cele de mai sus pot micsora sansele sa va imbolnaviti.

In conjunctura cu planul de business continuity pe care l-am pus aici vom trece cu bine si peste asta. Si oricum, suntem in fata unui eveniment pe care nu l-am mai trait si vom invata cu totii din mers.

Asa ca hai sa facem ce trebuie sa scapam de epidemie. Si fac un apel la ratiune sa nu mai distribuiti tot felul de tampenii pe FB, de genul ca trece cu plante, ca e o conspiratie, ca e o gripa, etc. Singurul apel la ratiune de care avem nevoie acum este sa facem ce trebuie pentru a ne proteja pe noi si familiile noastre.