Astazi o discutam de formatiunile de lumanari. Dar o sa le punem in contextul suportului si rezistentei de care am discutat mai devreme.

Formatiunile de lumanari sunt folosite in analiza tehnica pentru ca s-a constatat ca periodic in momentul in care apare o anumita formatiune pretul are tendinta de a-si schimba directia. Lumanarile in sine arata evolutia pretului pe o perioada de timp. Sper ca va mai aduceti aminte de acest desen:

Tipuri de lumanari

Lumanarea alba arata ca pretul a crescut iar cea neagra ca a scazut. In graficul nostru lumanrile crescatoare sunt verzi si cele descrescatoare rosii.

chart zoom candles

Cam atat cu recapitularea. Acum sa trecem la fapte.  Dupa cum vedeti din imaginea de mai sus , nu toate lumanarile sunt la fel. Unele au fitilul mai lung, altele au corpul foarte mic, altele nu au fitil sus sau jos. de fapt, lumanarile spun o poveste. Hai sa luam de exemplu lumararea verde din dreptul orei 19:00. Ea ne spune ca dupa ce ursii – cei care vor sa faca pretul sa scada – au controlat piata, taurii au preluat controlul. Lupta a fost castigata de tauri. Este foarte posibil ca ursii sa fii marcat profiturile si de aceea pretul a inceput sa urce. In permanenta in piata este o lupta intre cei care vor sa creasca si cei care vor sa scada pretul.

Exista anumite tipuri de lumanri care in zone de suprt si rezistenta capata o importanta mare. De exemplu, lumanarile de mai jos sunt numite ciocan – hammer in limba engleza sau spanzurat – hanging man. Aveti in partea dreapta una si in imaginea de mai sus.

Candlesticks hammersAceastea ne spun ca dupa ce au vrut sa duca pretul in jos, ursii au pierdut lupta pe acest segment de timp. Umbra lunga de jos ne spune ca a existat un suport puternic in partea cea mai de jos. Daca ati vedea doar aceste lumanari pe chart at vinde sau ati cumpara?

Raspunsul corect este:   nu stiu. Aceste lumanari singure nu inseamna nimic. Insa intr-o zona de suport pot sa insemne intoarcerea trend-ului. Priviti imaginea de mai jos:Hammer in action

Lumanarea cu sageata verde este un hammer. A aparut dupa un trend descrescator. Este o lumanrea care arata ca este posbil ca trendul sa devina crescator.  Daca va uitati ce s-a intamplat dupa aparitia sa o sa vedeti ca trendul s-a schimbat si a luat-o in directia opusa. In stanga hammer-ului vedeti o alta lumanare atipica. Se numeste doji si despre ea o sa discutam mai tarziu. Acea lumanare arata indecizia pietei. Deci piata dupa coborarea de pret s-a oprit un moment sa se decida daca mai continua si apoi a aparut acel hammer care a decis ca trendul se schimba. Este foarte posibil ca in acest loc sa fi fost o zona de suport puternica.

Ciocanul – hammer este o lumanare la care:

– umbra este de 2-3 ori mai lunga decat corpul si nu are deloc fitil sau accesta este foarte mic

– apare dupa un trend descrescator

– corpul in minimul zonei de tranzactionare.

– culoarea corpului nu este importanta.

Acum sa vedem si exemplul opus:

Hanging manDupa o crestere de pret avem lumanarea rosie care se numeste spanzurat – hanging man. Aceasta arata ca s-a atins un maxim la care numarul de cumparatori a scazut si vanzatorii apreiau controlul. Intersant este ca in stanga spanzuratului apare o alta lumanare care este un ciocan intors. Acesta se numeste stea cazatoare si face ca probabilitatea de reversal sa creasca.

Spanzuratul – hanging man este o lumanare la care:

– umbra este de 2-3 ori mai mare decat corpul si nu are deloc fitil sau acesta este foarte mic

-apare dupa un trend crescator

– corpul este in maximul zonei de trnzactionare

– culoarea corpului nu este importanta.

inverted hammer - shooting star

Lumanaruile de mai sus sunt ciocan inversat – inverted hammer si stea cazatoare – shooting star

Inverted hammer apare la finalul unui trend descrescator sugerand ca acesta ar putea sa devina crescator.

Inverted hammer

Steaua cazatoare apare la finalul unui trend crescator si arata o posibila intoarcere a trendului:

shooting star

Ca un sfat, niciodata sa nu va uitati la aceste lumanri singure. Ele trebuie puse in contextul existentei unui motiv ca piata sa se intoarca acolo: o zona de suport sau rezistenta, un numar magic, etc. Aici incheiem partea intai. In partea a doua o sa discutam de doji si formatiuni de doua lumanari.


    1 Response to "Cursul de Forex – 3.3 Lumanari speciale"

    • Constantin

      Mersi pentru axplicatie am intrat pe metatrader si nu aveam idee ce sunt cu lumenarile astea

Leave a Reply