A venit vremea sa trecem la analiza tehnica. In platforma de tranzactionare aveti incluse mai multe tipuri de harti de pret. Hai sa ne uitam la ele. Deschideti platforma de tranzactionare. In bara de instrumente de sus aveti aceste trei simboluri.

Simbolurile hartilorIn stanga aveti tipul de bar chart. Daca dati click pe el chart-ul va arata asa:

Bar chart

Pretul este format din aceste bare. Mai jos aveti explicatia fiecarui bar:

Explicatie bar

 • Open, reprezinta valoarea de deschidere a pretului in bara respectiva.
 • High reprezinta valoarea maxima pe care pretul a atins-o in cele x minute acoperite de bar.
 • Low reprezinta valoarea cea mai de jos atinsa de pret in bara respectiva.
 • Close este pretul  la care bara s-a inchis.

Acum dati click pe butonul din mijloc al selectorul de harti din platforma. Ar trebui sa vedeti aceasta imagine.

Candlesticks chart

Aceasta este harta cu lumanari – candlestick charts. Aceasta va fi si harta pe care o s-o folosim pentru analiza tehnica. Candlesticks este o tehnica de analiza japoneza adusa in lumea vestica de Steve Nison. Se bazeaza pe urmatoarele tipuri de lumanari:

Tipuri de lumanariIn principal, pretul nu poate sa faca decat doua lucruri: sa creasca sau sa scada. Lumanarea din stanga arata situatia cand pretul creste si cea din dreapta ca pretul scade. Real body este corpul real al lumanarii iar dungile verticale aflate pe mijlocul corpului se numerc wich – fitil. Lumanarile iti dau o imagine asupra modului de evolutie a pretului. O sa vedem mai tarziu cum sa citim formatiunile de lumanari care apar pe o harta de pret.

Daca dam click pe cel de-al treile simbol de harta din bara de unelte a platformei de tranzactionare o sa avem in fata urmatoare imagine:

Line chart

Aceasta se numeste harta de tip linie si ia ca referinta pretul de inchidere al perioadei. Este un tip de harta pe care nu o sa-l prea folosim deoarece da informatii sumare despre miscare preturilor.

Acum stiti tipurile de harti. A venit vremea sa ne uitam pe ele si o sa va rog sa comutam pe harta de lumanari – candlestick chart. Aceasta va fi cea pe care o sa o folosim in continuare.


  2 replies to "Cursul de Forex – 3.1 Analiza Tehnica – Tipuri de harti"

  • Anonymous

   interesant

  • IO

   interesant

Leave a Reply