In webinarul 3 pe care l-am tinut la XTB am vorbit despre aversiunea fata de pierdere. Exemplul pe care l-am dat este un experiment facut de un profesor pe nume Ralph Vince care a luat 40 de studenti doctorali si i-a pus sa tranzactioneze un cont de 1000 USD pe un calculator, trade-uri simulate cam ca intr-un cont de DEMO. Fiecare trebuia sa faca 100 de trade-uri.

Regulile erau urmatoarele:

  • probabilitatea de castig 60%. Asta inseamna ca din 10 trade-uri, 6 erau castigatoare
  • rata de risk/reward era de 1:1. Asta inseamna ca la 10 dolari investiti castigul era de 10 dolari si pierderea era limitata tot la 10 dolari.

Dupa experiment a rezultat ca din cei 40 de participanti numai doi au facut profit. Cum e posibil in conditiile in care procentajul de castig era de 60%? Si sa nu uitam ca participantii erau oameni cu studii superioare si studenti la doctorat.

Cel mai simplu raspuns este ca nu strategia a fost de vina ci trader-ul. Experimentul a aratat ca traderii dau gres chiar daca strategia era castigatoare. In fapt, ceea ce s-a intamplat in experiment este ca dupa o serie de tranzactii cu pierdere, traderii au inceput sa dubleze riscul in speranta ca vor recupera pierderile mai repede. Daca la inceput au tranzactionat 100 de dolari si au castigat 100 de dolari a aparut sentimentul de invincibilitate. “Sunt genial”!, si-a spus trader-ul. La prima pierdere – “nu e mare lucru”. La urmatoarele a aparut frustrarea ca ai muncit degeaba si ai fost “furat” de roadele muncii tale. Si trade-urile incep sa creasca. 200 USD si apare un castig, apoi iar niste pierderi, si tot asa pana contul ajunge pe zero sau sufera o pierdere mare.

Cum sa tratam aceasta aversiune la pierdere?

Este un fapt cunoscut ca oamenii reactioneaza mai rau la pierdere decat se bucura la castig. Cialdini a scris carti intregi despre asta. Iar traderii se agata de trade-uri pierzatoare in speranta ca piata se va intoarce si vor recupera banii in loc sa accepte pierderea si sa inchida tranzactia. De multe ori, chiar si mie mi s-a intamplat, o pierdere mai mare te poate durea fizic.

Va propun un experiment. Implica un zar si o foaie de hartie sau excelul pe care il gasiti atasat aici.

Instructiunile sunt simple. Acordati fiecarui numar de pe zar o valoare monetara, ca in poza de mai jos.

Apoi faceti minim 50 de aruncari cu zarul. Eu am facut 200 si acesta e rezultatul.

Primul lucru care iese in evidenta este ca din 200 de aruncari numai 52 sunt castigatoare. Asta inseamna 27%. Deci strategia folosita are 27% sanse de castig.

Un alt element sunt aruncarile care au generat -1 USD. Asta este o pierdere mica aproape de break-even. 25% din total.  

Iar aruncariile cu pierdere sunt 48% din total. Si cu toate aceste, in 200 de aruncari, contul a crescut de la -5 USD la 246 USD.

Acum te rog sa meditezi un pic la rezultate. Cum este posibil?

Concluzia este ca daca iti pastrezi pierderile limitate si castigi din cand in cand ai sanse mari sa-ti cresti contul.

Cum iti infrangi aversiunea de a pierde?

In primul rand intelegand ceea ce faci, ce investesti si care este asteptarea ta la castig dar si la pierdere. Trebuie sa intelegi probabilitati si statistica. Orice trade are o componenta de probabilitati, una de incertitudine si una de analiza.

De unde vine teama de pierdere? Poate veni din multe locuri. In acest articol Sinziana Maioreanu descrie cele 7 arhetipuri de frica pe care o au toti oamenii. Poti sa fii un procrastinator, incapabil sa ia decizii, sau sa fii cel care isi gaseste scuze si de asta sa nu iesi din pzoitie, poti sa te indoiesti de capacitatile tale. Pierderea poate fi vazuta ca si o dezamagire pentru ceilalti, ca un esec. Citi articolul si o sa intelegeti mai bine.

Orice trade se poate termina in unul din urmatoarele feluri:

  1. Profit mic
  2. Breakeven
  3. Pierdere mica
  4. Profit mare
  5. Pierdere mare

Scriam in acest articol cum un broker necinstit a sfatuit doi novici sa “joace” cu loturi mari ca sa castige mult. Dar nu le-a spus nimic despre riscuri. Iar rezultatul a fost ca amandoi au pierdut banii.

In opinia mea, singura modalitate de a pastra contul de tranzactionare si de a il creste este sa ai o strategie cu perspective pozitive, sa adaptezi dimensiunea riscului la dimensiunea contului si sa nu ai pierderi mari.  Iar de aici poate veni si increderea ca pierderea nu este atat de importanta daca este limitata.

Si de fapt singura solutie este actiunea. Taie pierderea atunci cand piata iti spune ca ai gresit.  


Leave a Reply