Gamestop era una din destinatiile mele de shopping cand mergeam in Austria. Cred ca am lasat cateva sute de euro in acel magazin, cumparand in general jocuri mai vechi, second hand, pentru Nintendo 3DS sau diverse accesorii de Playstation sau Xbox pe care nu le gaseam in Romania. Ultima oara am vrut sa ma duc in magazinul Gamestop din Oberwart anul trecut in februarie. Din pacate magazinul se inchisese si fusese inlocuit cu unul de pantofi.
Cred ca de prin 2016 tot citesc despre situatia dezastruasa in care a ajuns Gamestop – GME, despre declinul industriei de Gaming retail – adica cea cu magazine in mall-uri – si compania mi-a disparut de pe radar, cu exceptia rarelor momente in care mai gaseam cate un magazin. Faptul ca acum poti cumpara jocurile in format digital direct din magazinele consolelor nu avea cum sa ajute Gamestop.
In 2019, Michael Burry – acela cu The Big Short – de la Scion Asset Management trimite o scrisoare catre conducerea Gamestop in care dezvaluie ca are o pozitie de 3.05% din actiunile GME. Simplul fapt ca Burry considera ca actiunea Gamestop este subevaluata face ca pretul actiunii sa creasca. Motivatia lui Burry era ca pe noua serie de console, atat Microsoft cat si Sony pastreaza BD player-ul ceea ce inseamna ca se vor vinde in continuare jocuri in format fizic. Asta face ca business-ul Gamestop sa fie viabil in continuare. In plus Burry cere GME sa rascumpere o parte din actiunile din piata pentru a reduce free float-ul si posibil, pentru a preveni shorturile. Pare o premonitie.
Sosirea pandemiei in Statele Unite in aprilie 2020 face ca multe din magazinele Gamestop sa fie nevoite sa se inchida desi vanzarile au continuat online si cu ridicare de pe trotuar – curbside. Dar dupa crestrea din anul anterior, zvonurilde de faliment generat de scaderea activitatii au trezit interesul unor hedge – funds – fonduri de risc – printre care si Melvin Capital – care au inceput sa faca planuri de shortare a actiunilor Gamestop.
In august 2020 un utilizator al unui forum de Reddit a postat o analiza pe youtube in care face analiza Gamestop si prezinta un caz foarte bine argumentat de long.
Investitorii institutionali se uita la short. In mod normal ai putea spune ca atunci cand o gorila se bate cu un soarece, gorila castiga. Cu toate acestea, Gamestop devine o premiera in lumea investitiilor cand smart money – de obicei investitorii institutionali – sa inceapa sa ia bataie de la cei de retail – dumb money – pentru ca au intrat in ceea ce ar putea fi descris ca furtuna perfecta.
Nu o sa intru mult in poveste, probabil ca pana acum ati vazut stirile – dar o sa va explic de fapt ce este cu short squeez-ul si care ar putea fi implicatiile pentru industrie.
Pe grupul de reddit Wall-Street Bets https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/ povestea cu long-ul pe GME capata tractiune si tot mai multi participanti incep sa speculeze actiunea. In acelasi timp, cateva hedge-funds incep sa shorteze actiunea mizand pe falimentul Gamestop si incercand sa ajute ca acesta sa se si intample. Si acum ajungem la elementul important in acest caz. S-au shortat 121% din freefloat. Asta inseamna ca nu exista suficiente actiuni in piata care sa acopere short-urile.
In plus, acum 11 zile, o parte din managementul GME a vandut peste 10% din actiuni catre Ryan Cohen, patronul Chewy care are un loc in board acum si care a indreptat compania si mai mult catre partea de online sporind din punct de vedere fundamental atractivitatea companiei. Faptul ca si Scion are 3% nu a facut decat sa scada si mai mult cantitatea de actiuni disponibile la tranzactionare.
Grupul de reddit exulta, in cateva luni actiunea a crescut de peste 100 de ori, unii dintre membrii grupului au ajuns milionari, si cuvantul de ordine pe forum este HOLD – adica sa nu vanda nimeni. Asta face ca actiunile disponibile la cumparare sa fie putine si scumpe fortand fondurile de risc la pierderi monstruase de ordinul miliardelor. Melvin anunta ca iesit din short cu o pierdere de 100%!
Cum a fost posibil sa ai un short interest de peste 100%? Ca sa shortezi trebuie sa imprumuti actiuni. Actiunile de obicei ti le imprumuta brokerul si tehnic ar trebui sa fie egale cu pozitia short. Desi legea interzice naked short – adica vanzarea in lipsa a actiunilor, tehnic se poate ca din cauza datelor diferite de decontare aceasi actiune tranzactionata ieri si azi ar putea fi imprumutata de doua ori. Si exact asta s-a si intamplat cu o parte din actiunile GME pe fondul unei volatilitati foarte mari.
In felul acesta, faptul ca multi investitori de retail au blocat accesul fondurilor de risc la actiuni nu a facut decat sa creasca pretul fortand fondurile sa cumpere inapoi actiunile la preturi foarte mari. In paralel , capitalizarea de piata a GME a crescut de la 200 milioane USD la peste 3 miliarde USD.
Pana aici pare o poveste de genul multimea furioasa contra bogatilor carpanosi, si pana la un punct asa si e. O parte din investitii au fost facute prin platforme ca Robinhood care permit vanzarea fractionata a actiunilor. Acest mecanism nu a facut decat sa creasca short squeez-ul. Facebook a inchis ieri un grup de 153.000 de investitori justificand ca ar fi fost incalcate conditiile comunitatii. Si asta a inceput sa induca o discutie legata de dreptul la libera exprimare pe internet.
In media, fondurile acuza o manipulare a pietei generata de grupul de reddit si cer SEC – ASF-ul american – o ancheta. Brokerii au inceput sa puna restrictii de tranzactionare pe anumite actiuni cum puteti vedea si in poza de mai jos.
Presedintele Nasdaq a declarat ca va suspenda de la tranzactionare orice actiune care declanseaza un trafic anormal pe internet dar sincer nu cred ca Nasdaq are capacitatea sa urmareasca acest lucru.
Si daca cineva nu putea lipsi de la masa, acestia erau politicienii. Care au inceput sa-si dea cu parerea si sa ceara anchete.
In final se pune o problema de etica. De ce investitorii de retail nu pot comunica intre ei interesul pentru o anumita actiune dar fondurile de risc da? S-a vorbit despre crearea unui avantaj competitiv pentru cei care au participat la squeeze. Dar acest avantaj competitiv exista si este in majoritatea covarsitoare a cazurilor de partea investitorilor institutionali.
Cred ca in acest moment asistam la o premiera si o disruptie importanta a pietei. Este vorba de transformarea investitiilor in entertainment. De altfel actiunile acestea au inceput sa fie denumite mem-stocks. Am citit forumul reddit si multi din cei care au pozitii in GME sunt acolo nu doar pentru posibilitatea de a castiga bani ci mai ales pentru spectacol. Sunt cativa cu pozitii mari si majoritatea cu pozitii mici care sunt pe forum pentru discutii, meme, bascalie. Iar grupul a ajuns la 4 milioane de oameni.
Ce nu pot anticipa este cum se va sfarsi aceasta poveste pentru cei care au pozitii lungi. Acum toata lumea nu vinde, dar ce se va intampla cand vor vinde toti? Chiar vor exista cumparatori la 500 USD sau 1500 USD pe actiune care este un pret ridicol pentru GME ca isi marcheze cei de pe reddit profiturile? Am vazut mesajele. Intrati acum la 300 sa ducem actiunea la 1500! Acesta nu mai e trading si nici macar speculatie. Este gambling pur combinat cu o forma primitiva de organizare a unei multimi. In final, probabil actiunea va reveni undeva unde o vad analistii, la un pret mult sub 300 USD. Unii din baietii de pe reddit vor castiga, altii vor pierde si probabil se va face un film despre asta in care baietii buni vor fi cei de pe reddit si cei rai fondurile de investitii, ca sa prinda filmul la public.
In opinia mea nu exista baieti buni si baieti rai in povestea asta. Exista doar traderi care se lupta pentru castig. Insa ceea ce initial a pornit ca o lupta intre traderi tinde sa devina o cruciada pentru omorarea unei parti a industriei financiare. Pe reddit cuvantul de ordine este “HOLD. Ca sa omoram fondurile”. Azi au aparut narative care vor sa duca aceasta cruciada la un alt nivel. Un nou short squeeze pe metale care sa doboare bancile. Ceea ce face lucrurile si mai periculoase in conditiile crizei pandemice in care ne gasim. Si ultimul lucru de care economiile mondiale au nevoie acum este un nou 2008.
Acest articol nu este o sugestie de investitie. La momentul publicarii pe site nu am pozitii in niciunul din instrumentele mentionate aici.