Scriam zilele trecute ca unul din pasii pe care trebuie sa-i faca oricine vrea sa administreze corect datoriile este sa creeze un cont de urgente inainte de a rambursa  anticipat datoriile. De ce? Motivul este simplu: pentru ca lucrurile neprevazute au tendinta sa se intample. Si aici vorbesc despre, concedieri, imbolnaviri, accidente – fie provocate de tine sau in care ai fost victima, reparatii urgente si indispensabile majore la locuinta si in ultimul rand dar nu ultimul ca importanta, decesul cuiva drag. Daca vrei sa platesti totul din salariu ar trebui sa speri ca ai un salariu foarte mare. Altfel ai cele mai mari sanse sa nu-ti ajunga banii.

Cum se face un cont de urgente? In principiu, simplu. Te duci la banca si deschizi un cont care sa aiba optiunea de economisire si o dobanda buna. Adica iti bonifica soldul cu o dobanda similara celei de depozit dar iti permite sa adaugi si sa retragi bani fara sa pierzi dobanda.

Ar fi indicat sa nu atasezi un card la contul acela. Asta ca sa previi situatia in care esti in magazin si ti-a placut un nou LCD TV de 150 cm diagonala. ACEEA NU ESTE O URGENTA!

In cazul in care nu poti sa eviti primirea cardului ar exista o masura simpla de a nu cheltui banii de pe el: il pui intr-o cutie de conserve de tabla si o umplii cu apa. Apoi pui cutia in congelator si o lasi acolo. Astfel daca ai vreo urgenta de shopping pana vii acasa, pana dezgheti cardul, poate iti trece.

In contul de urgente trebuie sa pui la fiecare salariu o suma cat mai mare in primele luni pana ajungi la cel putin o luna de cheltuieli ale familiei. Daca vrei sa vezi cum calculezi asta poti citi aici:

https://independentafinanciara.ro/blog/?p=77

Dupa aceea nu te opresti. Ideal ar trebui sa ai cel putin 3 luni de cheltuieli. Cu cat ai mai mult cu atat mai bine. Acest cont va trebui sa fie tot timpul lichid tocmai pentru ca nu stii niciodata ce se poate intampla.

Acum ca ai creat contul de urgente si l-ai alimentat corespunzator poti trece la planul tau financiar de rambursare a datoriilor. Incepi cu cardurile de credit pentru ca au rate ale dobanzii mari si te costa multi bani in fiecare luna. In plus, daca se intampla ceva – doar in caz de urgenta – poti sa folosesti si limitele existente. Dar despre asta vom discuta cand o sa va povestesc despre cardurile de credit.


    5 replies to "Contul de urgenţe. Ce urgenţe?"

    • whatever

      hehe tare faza asta cu “congelatul” card-ului pt cei addicted 😛
      *thumbs up*

    • Bogdan Maioreanu

      Multumesc pentru comment. Sa stii ca functioneaza.

    • Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

    • Daniel B

      interesant blog, Bogdan! chiar daca se afla intr-o faza incipienta. voi urmari antent parcursul tau. o intrebare de debut pt mine, pe blog. o intrebare intrebatoare. cei ai spune daca economiile acumulate in “contul de urgente” s-ar duce catre un …fond de investitii de tip monetar. (cel care investeste de principiu doar in obligatiuni de stat, municipale si plasamente bancare, riscul fiind drastic limitat fata de alte tipuri de fonduri de investitii)

      Daca verificam in piata romaneasca de fonduri, asa sub dezvoltata cum e ea, unele fonduri monetare arata randamente mari, unul chiar fiind dublu fata de cele mai bune dobanzi la banci, si asta dupa un an si ceva de criza financiara.

      E riscant? Nu e riscant? Poate acum trendul unitatilor de fond sa o ia in jos? Eu cred ca nu. Cred ca statele si municipiile vor continua sa se imprumute in urmatorii ani cu dobanzi atractive ca sa acopere gaurile crizei (in UE) si lipsei de viziune (si de cinste!) cu care s-a cheltuit banul public (in Romania)…bancile sunt reglementate la sange peste tot in UE….
      tu ce crezi?

    • […] Raspuns: Cum sa ne gestionam finantele personale O metoda draguta de a evita folosirea rapida a cardului de credit: <<<…ar exista o masura simpla de a nu cheltui banii de pe el: il pui intr-o cutie de conserve de tabla si o umplii cu apa. Apoi pui cutia in congelator si o lasi acolo. Astfel daca ai vreo urgenta de shopping pana vii acasa, pana dezgheti cardul, poate iti trece.>>> Contul de urgenţe. Ce urgenţe? […]

Leave a Reply