O sa incep anul 2013 cu o intrebare:

Ai inceput pregatirile pentru Craciun?

“Poftim?” iti spui in minte sau murmuri catre monitor. “Ce prostie mai este si asta? Craciunul, abia a trecut. Am altele de facut acum.”

Stiu. Cu toate acestea te mai intreb inca o data.

Ai inceput pregatirile pentru Craciun?

Si acum o sa-ti explic de ce te intreb.

Cu vreo doua saptamani inainte de Craciunul 2012 eram intr-un mare hipermarket care anuntase reduceri la jucarii de 40% din pretul afisat la raft. Eram acolo ca sa iau cadouri pentru familie si prieteni. Langa mine, cei doi parinti se certau cu un baietel de vreo 10 – 11 ani care isi dorea tare mult un Lego ce costa redus vreo 68 de lei. Pretul initial era undeva la vreo 150 de lei pentru ca magazinul mai avea o reducere exact la acea jucarie. Asadar tatal spune: “nu putem sa-l luam, nu avem bani acum. Stii doar cum este inainte de leafa.” Mama zice si ea: “oricum nu am venit pentru asta aici. Am venit sa luam de mancare.” Iar copilul cu ochii in lacrimi mai face o ultima incercare: “dar la celalalt magazin de jucarii costa mult mai mult… Va rog…De Craciun…” La care tatal, pe un ton ferm zice: “Nu avem bani acum. Te rog sa-l lasi pe raft. Mergem sa luam mancare.” Si au plecat.

Poate nu as fi dat atentie dialogului de mai sus daca, intamplator, nu ne-am fi intalnit la casa. S-au asezat cu cosul cu mancare in spatele meu si au inceput sa intinda lucrurile pe banda. Ceva paine, niste carne, ceva legume si trei bax-uri de cutii de bere.

Stiu ca berea este mancare dar cele trei bax-uri de bere costau vreo 65 de lei. Iar jucaria 68. Nu vreau sa judec acea familie dar am inceput sa ma gandesc, oare nu exista solutie sa evite raspunsul “nu avem bani acum”? Sigur ca exista si chiar era simpla.

Este un fapt recunoscut ca in fiecare an, pe data de 25 decembrie, vine Craciunul. Societatea a creat obiceiul sa vina cu cadouri pentru familie si prieteni. Ce ar fi daca in ianuarie am face o lista cu fiecare persoana care ar trebui sa primeasca un cadou si am aloca o suma. Adunand toate sumele rezulta un buget pentru cadouri de Craciun. Facem si o estimare pentru mancarea suplimentara si alte accesorii (brad, globuri, etc) si rezulta, printr-o simpla adunare bugetul de Craciun.

Acum bugetul il impartim la 10 – numarul de luni in care vom lua salariu lasand la o parte ianuarie, in care ne lingem ranile financiare dupa Craciunul trecut si Decembrie 2013, pentru ca promotiile apar inainte de salariu – si obtinem o suma de alocat lunar. Deci, in loc sa ne intrebam in decembrie de unde scoatem cei 1000 de RON pentru cadouri,  in fiecare luna punem deoparte – intr-un cont de economii fara card atasat – 100 de RON. Cu cat incepem acest proces mai tarziu cu ata suma necesara creste.

“Pai si de unde sa scot eu 100 de RON acum ca nu-mi ajung banii de la o luna la alta?” Uite de unde. 100 de RON pe luna inseamna 25 de RON pe saptamana sau 5 RON pe zi. Diferenta de pret dintre o saorma mare cu de toate si una mica cu de toate. Ce este mai simplu: sa economisesti 5 lei pe zi sau sa ratezi toate promotiile din decembrie ca nu ti-a intrat salariul? In plus vei putea face serioase economii sau in aceiasi bani cei dragi vor primi cadouri mai scumpe.

“Bine, bine, dar pana in decembrie, vine vacanta de vara. Cu aia cum fac?” o sa ma intrebi.

Tu cum crezi? Doar ca acolo suma va fi mai mare.


Leave a Reply