A existat o frenezie a creditelor. In special a celor de consum. Oamenii au luat cat au putut de la banca si banca le-a dat cat au vrut. Era o vreme de crestere economica, de abundenta a locurilor de munca de cheltuieli nemasurate. Cand va spun asta parca discut de ceva ce s-a intamplat acum 100 de ani. Ei bine a fost anul trecut. Acum ai credite si locul de munca parca nu mai este atat de sigur. Si cardurile de credit sunt consumate. Ce faci?

Ce o sa cititi mai jos vine din proprie experienta. Am fost in aceasi situatie acum ceva mai multi ani. Era prin februarie si m-am dus la ATM sa scot niste bani. “Fonduri insuficiente” a scris pe ecran. Am scos alt card. Acelasi mesaj. M-am dus in banca si mi-am verificat soldurile conturilor. Toate goale cu limitele consumate. M-am dus si m-am imrumutat la colegii de serviciu. Acestia s-au uitat cu compasiune la mine si mi-au dat. A fost un moment de trezire. Am inceput sa ma intreb, oare cat cheltuiam intr-o luna si mai ales pe ce? Nu aveam nici un raspuns. Ce datorii aveam? Nu aveam decat o idee vaga.

Deoarece imprumutasem destul de multi bani de la colegi am avut o problema sa-i dau inapoi la salariu. Nu stiu daca intelgeti dar am dat banii inapoi si apoi a trebuit sa rambursez sumele minime pe carduri plus rata la creditul de casa si am mai ramas cu ceva maruntis. Si asta in prima saptamana de la salariu. Trebuia sa iau niste masuri . Iar acum o sa va descriu pasii pe care i-am urmat:

1. Am luat de la banca extrase de cont pentru toate conturile pe care le aveam si am facut o lista cu soldurile atat cele pozitive – bani in banca – dar si cu cele negative – datorii. Am pus si limitele de credit pe care le aveam. In felul acesta am capatat o imagine asupra datoriilor totale pe care le aveam dar si asupra sumelor disponibile pe care le mai aveam in conturi.

2.  Am inceput sa creez un buget de venituri si cheltuieli. Bugetul l-am creat astfel. Am pus pe o coloana veniturile membrilor familiei si le-am adunat . Pe o alta coloana am pus cheltuielile obligatorii in ordinea datelor estimate la care veneau: intretinere, telefon, rate credit, rambursase card credit, etc. In felul acesta am putut sa vad ce bani imi mai ramaneau pentru celelalte cheltuieli. Am estimat o suma pentru mancare si am adunat-o la cheltuieli. Am mai pus si o suma de diverse pentru ca stiam ca imi va fi greu sa nu beau o bere cu baietii daca am fi iesit dupa serviciu. Diferenta rezultata urma sa asigure banii pentru o rambursare accelerata a datoriilor ca sa scad sumele de plata pentru limite in fiecare luna.

3. Eu aveam o problema de cash-flow. Adica banii mei veneau o data pe luna si pana atunci aveam de platit mai multe lucruri. M-am folosit de situatia cheltuielilor si a ordinii lor in luna respectiva. Pentru ca nu mai aveam bani am incercat sa vad ce limite mai puteau fi trase dupa rambursare si le-am adugat la lista intrarilor de cash. Asa am vazut ca daca imi respectam bugetul puteam sa ajung la urmatorul salariu.

Rezultatul a fost ca in luna respectiva am urmarit toate cheltuielile dar m-am si abtinut de la multe lucruri, inclusiv mancatul la fast-food. A aparut sandwich-ul pregatit de acasa. In week-end insa ieseam in oras si cheltuiam o suma mica pentru a face perioada de economii mai usoara. In luna urmatoare am inceput sa punem si ceva bani deoparte intr-un cont pe care l-am numit “de urgente”, pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intampla. In plus am marit si sumele pe care le plateam pentru rambursarea limitelor trase ale cardurilor. Si astfel mi-am dat seama va inainte de a face bugetul cheltuiam o groaza de bani pe lucruri de care nu aveam nevoie.

Ce ati citit mai sus este primul pas pe care ar trebui sa-l faca oricine are datorii. Sa devina constient ce datorii are si cati bani ii scot acestea din buzunar in fiecare luna. Sa isi faca un buget pe care sa-l respecte. Sa foloseasca sumele de bani pe care le-a eliberat pentru a crea un cont”de urgente” unde sa existe ceva bani daca se intampla ceva. Iar apoi treptat sa ramburseze datoriile in mod accelerat dar doar daca este posibil.

Trecem printr-o perioada dificila si cei care au bani lichizi traiesc bine. Deci, cel mai bine in aceasta perioada este sa va ingrijiti sa aveti ceva bani lichizi pusi deoparte.

Cati bani trebuie sa depuneti si de ce,  in urmatorul post din sectiunea – “Managementul datoriilor”


    1 Response to "Ai datorii. Ce faci mai departe?"

Leave a Reply